zondag 11 oktober 2015

Ouders komen voor hun kind

Ik schreef een serie rond het thema "Ouderbetrokkenheid" in het mbo en hbo. Vandaag deel 2: de afdeling Kind & Educatie op het Koning Willem I College.


“Met alleen een ouderavond waarin met een PowerPoint-presentatie iets wordt verteld over de opleiding haal je ouders wel in de school, maar bereik je ze niet echt. Er wordt dan vooral veel gezonden en echte interactie is er niet”, zegt Jolanda van den Heuvel, afdelingsdirecteur bij Kind & Educatie. “Ouders komen niet alleen voor opleidingstabellen en Plannen van Toetsing en Examinering; ouders komen vooral voor hun kind en ouders komen voor de mentor. Ze willen weten wie hun kind begeleidt.”




“Wij hebben hier sinds een paar jaar een geweldig systeem waarmee allerhande materialen worden gerecycled. Op de kleuterschool krijgen kleuters en dus ouders vaak de vraag om lege melkpakken of wc-rollen mee te nemen. Nou, bij ons wordt die vraag ook gesteld, maar dan in het groot. Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het gebruiken, allerlei gerecyclede materialen gesorteerd op vorm, kleur,  grootte noem maar op. Van al die materialen maken onze studenten de prachtigste kunstwerken en die kunstwerken worden op de ouderavond ten toon gesteld. Als je dan rondloopt zie je ouders trots de kunstwerken van hun zoon of dochter bekijken. Maar je ziet ook dat studenten hun ouders rondleiden, werkstukken van klasgenoten aanwijzen en hun ouders voorstellen aan de mentor. Op die avonden gaat de interactie vanzelf. Er zijn statafels, het is laagdrempelig en de gesprekken ontstaan spontaan. Op zo’n ouderavond sta ik aan de deur, dan weten ouders ook gelijk wie ik ben”.



Het allerbelangrijkste in het contact met ouders is dat mentoren kunnen putten uit een arsenaal van gespreksvaardigheden. We hebben ook 10-minutengesprekken, waarop iedereen mag komen, ook als het goed gaat, of misschien wel juist als het goed gaat. Het is namelijk net zo belangrijk om complimentjes te geven. Als het lastig wordt is het belangrijk dat je als afdelingsdirecteur aanspreekbaar bent voor iedereen. Ik zie graag kritische ouders, maar er zijn ook ouders die niet altijd open staan voor de werkelijkheid. Dat is niet altijd makkelijk en soms voel ik me wel eens een mediator.”

Lees hier deel 1 uit deze serie: "Ouders zijn trots op dat uniform"



Geen opmerkingen:

Een reactie posten