dinsdag 3 november 2015

Je moet het geen ouderavond noemen

Ik schreef een serie rond het thema "Ouderbetrokkenheid" in het mbo en hbo. Vandaag deel 5: Toegepaste Wiskunde Fontys Hogescholen

“De uitval in het eerste jaar van vrijwel iedere HBO-opleiding is gigantisch. Het is dus belangrijk om in te zetten op extra begeleiding en als je inzet op extra begeleiding dan moet je ook het perspectief van de ouders meenemen.” 

Aan het woord is Harrie Schollen, teamleider Beta+ bij Fontys Hogescholen en zijn ogen beginnen te glinsteren als hij over ouderbetrokkenheid praat. 

“Doordat je ouders de opleiding in trekt, betrek je ook hun expertise. Bij de opleiding Toegepaste Wiskunde hebben we de laatste jaren bewust werk gemaakt van ouderbetrokkenheid. We hebben een pilot gedraaid en ontwikkelden een visie op het begrip. 

Sindsdien is er ook twee keer per jaar een Meet & Greet met de ouders. De  studenten organiseren dit zelf. Je moet het zeker geen ouderavond noemen en hoe zo’n avond eruit ziet is ook iedere keer anders. De studenten zijn immers in the lead en volgen geen vast stramien. We hebben een keer een avond gehad waarbij studenten hun projecten presenteerden, maar ook een keer een forum met een zaaldiscussie. 



Ik werkte in het verleden in het Voortgezet Onderwijs en was ook ooit vertrouwenspersoon bij een voetbalclub. In beide rollen moest ik wel eens naar ouders bellen en het viel mij op dat ouders zich altijd serieus genomen voelden als ze benaderd werden om hun mening als ouder te geven. Dat is natuurlijk niet over als je kind overstapt naar het HBO. Natuurlijk werkt het hier anders want wij communiceren altijd met en dus ook via de student. We zullen nooit ouders achter de rug van de student benaderen. Maar we benaderen ze dus wel en ze komen massaal naar zo’n meet en greet.

Bij Fontys is er nog een hoop te winnen op dit gebied. Ik ben eigenlijk pas tevreden als ouderbetrokkenheid hogeschoolbreed serieus wordt genomen. Bij Toegepaste Wiskunde zit die energie en het zou mooi zijn dit ook bij de lerarenopleidingen binnen te krijgen. Die maken ook onderdeel uit van het Beta+cluster en zeker op de lerarenopleidingen zou ouderbetrokkenheid een thema moeten zijn.” 

Deel 1 t/m 4 uit deze serie verschenen eerder op www.reinoudvanuffelen.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten